tirsdag den 19. april 2011

Efterskrift

Ungdomshuset, 1980'erne

I oktober 1982 åbnede Ungdomshuset, og her ændrede punkstilen sig, til en ofte mere hardcore udgave, primært med amerikanske forbilleder, hvor den gamle samtidige scene primært var inspireret af britiske. Denne historie er rigtig spændende, men ligger i sin fulde udstrækning desværre udenfor denne blogs rammer, men her er alligevel lidt skraben i overfladen af denne historie.

Ungdomshuset på Jagtvej 69 og senere på Dortheavej 61 har sørget for, at punken i Danmark levede videre, efter den første, samtidige bølge gik i sig selv. Der opstod ligeledes flere forskellige rene punk-pladeselskaber omkring de danske bands - Kick'n'Punch var ét af de mest succesfulde. I 2011 har vi bl.a. Hjernespind, Mastermind, Spaghetti Cassetti m.fl. Og der bliver faktisk udgivet langt flere 7" vinyl punksingler i dag, end der gjorde i det helt tidlige danske punkmiljø.

Electric Deads, ca. 1983
Rent netværksmæssigt blev kontakterne til udlandet kraftigt udbygget i ungdomshus-perioden, hvilket resulterede i at flere danske punkbands havde mulighed for, at tage på forholdsvis lange undergrunds/DIY turnéer i store dele af Europa, Østeuropa, USA etc.

Punkbands der umiddelbart efterfulgte den første samtidige scene efter 1981-82 var bl.a. Electric Deads, NRG, Enola Gay, Freshly Riots, Kalashnikov, War of Destruction m.fl.


Razorblades i Ungdomshuset på Jagtvej 69, 1983
Enola Gay i Ungdomshuset på Jagtvej 69, ca. 1983

‪Razor Blades "Master Race", 1983‬



Det lader til at der var et markant dyk i antallet af danske punkbands fra ca. slut-80'erne til slut-90'erne. Umiddelbart ser det ud til, at det kun var ganske få bands, som eksempelvis President Fetch og Heatfarm, der holdt skansen. Det har dog været ret svært at finde info om denne periode i dansk punk, så hvis du ligger inde med info, så tilføj den gerne som kommentar under denne artikel.


President Fetch "Terror and Coffee", 1987‬



Plakat, 1999

Fra den store markante bølge af nye danske punkbands, der dukkede op fra omkring 1999 i Ungdomshuset på Jagtvej 69, kan bl.a. nævnes: Paragraf 119, Gorilla Angreb, Guddommelig Galskab, No Hope For The Kids, Uro, Slave, Sygdom, Lokum, Aktiv Dødshjælp, Hul, Incontrollados, Intoxicated Bugs, Ballroom Bozos, Snipers, Jimmy Justice, Amdi Petersens Armé, Asbest, Hjertestop, Nightfever, Guddommelig Galskab, Love Potion, Assassinators, Politiet A/S, Bomberegn, Under Al Kritik, Øregas, Ripping Headache, Hærværk, Højspænding, Reaktion, Leather Vein, Skrald, Realm of Chaos, The Hangover Boys, Thought Police Brutality, Dead Instrument, De Høje Hæle, Fuk Polic, En hel røvfuld Frank, Skarpretter m.fl.


Paragraf 119 "Politi TV" - ét af de mest effektive danske punkbands fra 1999-generationen


Sidste punk koncert før rydningen af Ungdomshuset fem dage senere.

Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet 1. marts 2007 og først halvandet år senere, i oktober 2008, åbnede Ungdomshuset på Dortheavej 61. I mellemtiden var en stor del af punkmiljøet omkring det gamle ungdomshus blevet stækket, på trods af en del punkkoncerter i bl.a. det nærtliggende "Støberiet" på Blågårds Plads, i Den Grå Hal på Christiania m.fl.

Punker/aktivist bekender sin troskab 
mod de værdier Ungdomshuset stod 
for og sørger over sit tab af miljø.

På mange måder lykkedes det borgerrepræsentationen i Københavns Kommune og Ruth Evensen at slå en kile ned i det danske punkmiljø. Især i den politiske del, hvoraf flere blev arresteret og fik fængselsdomme i forb. med rydningen og nedrivningen af det historiske hus på jagtvejen (Et hus som f.eks. havde en betydning for indførslen af kvinders valgret, og blev besøgt af en række historiske personer, bl.a. Vladimir Lenin og Rosa Luxemburg).

Ungdomshusets afvikling og nedrivning skabte meget sørgmodighed hos punks igennem mange generationer som følte at huset var delvist "deres", med de mange oplevelser og den knytning de havde haft til dette specifikke hus i København. Mange der havde været omkring huset følte, at det var deres værdier, der blev revet ned. Tidligere punks følte oveni, at det var en væsentlig del af deres "ungdom", der blev revet ned.

Udover en praktisk funktion havde huset også en stor symbolværdi for mange.


Skarpretter "Fuck you system", ca. 2007


Støttekoncert for nyt ungdomshus efter rydningen af Jagtvej 69.

Større samling af danske punkbands i april 2008. Mange af disse bands kastede
dog håndklædet i ringen i årene efter, at basen på Jagtvej 69 forsvandt.

Her i 2011 er der, på trods af stækningen af miljøet i forbindelse med nedrivningen af Jagtvej 69, stadig en større del markante punkbands på banen, bl.a. Night Fever, Hjertestop, Cola Freaks, Guddommelig Galskab, D.I.F.U.S, Fejlfix, Idi Amins, Soreazis og veteranerne President Fetch med mange flere.

Plakat til "DIY Punk Fest" - 3-dages
punkfestval i Ungdomshuset 2011
Bands, der som i det oprindelige punkmiljø, mere koncentrerer sig om den indre konflikt og det musikalske udtryk end om, i udpræget grad, at udtrykke deres indignation over samfundsforhold, som et band som eksempelvis Paragraf 119 var eksponent for i 1999 generationen.

Her i 2011 er det muligt at finde en punk- eller punkrelateret koncert med danske bands stort set hver weekend i København på spillesteder som Ungdomshuset på Dortheavej, Huset i Magstræde, Loppen, Stengade, UnderWerket, Mayhem m.fl. Arrangementer som den stort anlagte "DIY Punk Fest 2011" og det fast tilbagevendende arrangement "Punks Undead" bør også nævnes.

Til sidst bør man nævne det meget unge band Iceage, der i januar 2011 i pressen blev udråbt til genoplivere af den danske punk. Ikke et prædikat bandet selv bruger eller, kunne jeg forestille mig, egentlig ønsker. Bandet repræsenterer en genre der er anderledes end hardcore punken, som er kendt fra Ungdomshuset. Iceage har en mere britisk tone i deres musikalske univers, der blander punk og post-punk med støj og mere melodiøse forløb. Peter Peter indspillede bandets debutsingle i 2009, og på den måde er der en linje fra danmarks første punkband til danmarks seneste skud på stammen. Med dette vil jeg runde efterskriftet op. Tak fordi du læste med.


Ungdomshuset på Dortheavej 61

Ungdomshuset på Dortheavej 61 (ældre foto, 2008)

Forsanger Salomon i ét af 2011's bedste danske punkbands "Night Fever" i
Ungdomshuset på Dortheavej - se evt. flere fotos af bandet her

Ét andet af 2011's markante bands er "Hjertestop"
- her forsanger Lasse Ballade (foto 2005). Flere fotos


Night Fever "New Blood" (2010 - spring evt. de første 28 sek. snak over)

Iceage releasekoncert, januar 2011


Bomberegn, 2012 (reunion)

Iceage, februar 2013

Iceage, februar 2013

OBS: Ovenstående er på ingen måde en fyldestgørende beskrivelse af punken fra 1982-2011, blot en 
smule skraben i overfladen af denne historie, som man kunne lave indtil flere fyldige blogs om.

5 kommentarer:

  1. Meget imponerende blog. Superinformativt og fyldt med gode detaljer. Tak for det. Mvh B

    SvarSlet
  2. Heatfarm øvede og spillede en del i Ungeren i 90'erne..De udgav "Eat Die" (CD EP), "Almost 22 Almost Great Country & Western Hits" (10", Live fra Roskilde) og "Dawn of the dumb" (CD) i perioden..

    SvarSlet
    Svar
    1. Glemte "Hævn over skøgen" (7")

      Slet
  3. Super fed skrivelse, og tak for den, lige en rettelse, jeg er rimelig sikker på det hedder Hjernespind, og ikke Hjertespind

    SvarSlet