tirsdag den 19. april 2011

ADS

ADS, 1982


ADS (1980-84) var et dansk gothisk punkband med bl.a. Stig Pedersen (sen. i D-A-D) og Lars Top-Galia (sen. i Sort Sol).

Stilmæssigt er ADS en blanding punk rock og post-punk ikke sjældent med et dystopisk/dommedagsagtigt udtryk. Inspiration fra bl.a. Sex Pistols og andre tidlige punkbands, tidlig Siouxsie and the Banshees og The Birthday Party kan spores i musikken, men ADS har deres egen genkendelige stil og sound.

Funder, ca. 1983
Bandets sound er mere storladen end traditionel punk rock, og ligger mere i tråd med post-punken.
På trods af at forsanger Funder mere råber end synger er udtrykket hverken desperationsfyldt eller decideret vredt, men i stedet kraftfuldt og effektivt, hvilket matcher instrumenternes ligeledes kraftfulde og ekspressive udtryk.

Bandet debuterede den 14. september 1980, hvor de spillede sammen med Martin Hall's Ballet Mécanique i Baghuset på Gasværksvej 33.

ADS spillede opvarmning for U.K. Subs i Saltlageret den 27. november 1981, for Dead Kennedys i Saltlageret den 19. december 1982 og for Nick Cave i Ungdomshuset den 23. maj 1984. Herudover spillede ADS bl.a. til Nosferatu Festival den 7. marts 1982 i Saltlageret, som guitarist Lars Top var idémand bag.

ADS i Rockmaskinen 1981 - Funder og Stig (i PiL T-shirt).
Bandet spillede bl.a. på spillesteder som Brumleby, Rockmaskinen, Saltlageret, Musikcafe'n, Den Grå Hal, Stengade, Ungdomshuset og forskellige besatte huse som eksempelvis Abel Cathrines Gade og Allotria. Gruppen var også på turné i bl.a. Tyskland.

ADS spillede i deres levetid sammen med andre bands på den danske punkscene som bl.a. UCR, Before, Ballet Mécanique, City-X, Art in Disorder, Under For, Disneyland After Dark, Electric Deads, NRG, Razorblades, Enola Gay og The Zero Point m.fl.

Medlemmer
ADS bestod ved dannelsen i 1980 af Michael "Funder" Thorlasius (sang), Karsten Hjarsø (guitar, også i UCR), Søren "Slys" Johnsen (guitar, også i UCR), Stig Pedersen (bas, sen. i Disneyland After Dark/D-A-D) og Peter Top-Jensen (trommer).

I 1981/82 blev Søren "Slys" Søndergaard Johnsen og Karsten Hjarsø, der begge primært spillede i punk/goth-bandet UCR, erstattet af Lars Top-Jensen (sen. Top-Galia, guitar). I 1982 blev Stig Pedersen, der gik ud for at danne cowpunk-bandet Disneyland After Dark erstattet af Martin Krogh (bas, også i Martin and the Martians og Martin Hall's "Front and Fantasy").

I ca. 1983 fik bandet Mads Nordheim (også i Before) med på keyboards, og senere blev Martin Krogh erstattet af Tolle Tolstoy (Lars Bo "Tolle" Tolstoy Jacobsen, bas, også i bl.a. Before).

Visuel stil og samtid
Lars
ADS er nok det danske punkband gennem tiderne, der har haft størst fokus på image og stil (fra ca. 1982-84), og på den måde kan man subjektivt sige, at bandet har været foregangsmænd for, hvordan den mere stilbevidste danske punkrelaterede undergrund udviklede sig senere, og delvist også ser ud i dag.

På grund af ADS' stilbevidsthed er lidt flere fotos uploadet til artiklen, da det er en essentiel del af fortællingen om bandet.

Der har været kritiske røster om, at bandet skulle være "mode-punks" eller "luksuspunks" - mit eget indtryk er, at folkene i ADS var 100% genuine punks, der ligesom alle andre var grebet af punkens dynamik og sprog, og ønskede at være en del af fortællingen. Og det faktum at guitarist Lars Top som 16-årig i 1980 spillede med Franz De Zaster fra det tidlige danske punkband Brats til Concerto de Nobrainos insanos, og som 18-årig arrangerede punkfestivalen "Nosferatu Festival" i 1982, synes jeg på en personlig note, viser en ret stor dedikation til punkscenen.

Funder
ADS dukkede, i sin kendte stilbevidste version (fra ca. 1982), op på et tidspunkt, da den første danske punk var godt på vej til at dø. Allerede i 1981 var flere af de gamle punkbands enten forsvundet eller havde bevæget sig væk fra den deciderede punkgenre, og i 1983 var den gamle punkscene reelt død. Derfor var det også vigtigt at ADS fandt et nyere og anderledes udtryk, der pegede fremad og afmærkede deres eget territorium. Selvom bandmedlemmerne var vokset op med Sex Pistols, Ramones og alle de gamle kendinge var ADS' udtryk i trit med tiden mere gothisk og post-punket med inspiration fra bl.a. Siouxsie and the Banshees og The Birthday Party m.fl.


Diskografi
 • Waiting for the war (Single, 1982) (split 7" med punkbandet City-X)
 • Nosferatu Festival (Compilation LP, 1982) (liveoptagelse af bands, der spillede til Nosferatu Festival'en i Saltlageret 1982)

Link

Stig, Lars og Funder, ca. 1981/82


ADS 1982 - Martin, Funder, Lars og Peter

Peter, Funder, Martin og Lars, 1982 (Foto fra ADS/City-X single) 


Fælledparken 1. maj 1982

Lars og Martin, ca 1983/84

Lars, Peter, Mads, Martin og Funder (forrest) 1983

Martin, ca. 1983

Peter

Peter og Lars, ca. 1982

Funder hilser på italiensk

LIVE CLIP - ADS spiller deres single nummer "Waiting for the war", 2. november 1982

LIVE CLIP - ADS "Jesus Disease" fra filmen "Totem", 1984 (filmet i 1983)

13 kommentarer:

 1. fantastik blog! love it

  SvarSlet
 2. Flot arbejde. Super flashback!

  SvarSlet
 3. hej jeg er fra Brasilien, og jeg er ved at oprette en artikel om ADS, kan du hjælpe mig, hvad betyder forkortelsen ADS?

  SvarSlet
  Svar
  1. adverts, reklamer

   Slet
  2. Michael C.G. Iversen20. december 2018 kl. 05.43

   I 80erne udtalte ADS-drengene flere gange, at det også stod for Another Destructive System.

   Slet
 4. I'm sorry, Anorexia Zine, I don't know.

  SvarSlet
 5. I've been having the hardest time finding any ADS! Digital or vinyl. Any ideas?

  SvarSlet
 6. http://www.thefatpunk.dk/index.php?active=danish&underside=danish.php&letter=a&name=Ads

  SvarSlet
 7. gostaria de saber oq significa "ADS" ?

  SvarSlet
 8. This was my all time favorite Danish punk bands. This is also a great blog, thanx for posting this!

  SvarSlet